donderdag 23 mei 2013

Mens en natuur- Extra materiaal

-> http://www.holferland.com/een-artikel-over-carpoolen-voor-werknemers-en-hoe-het-kan-geld-besparen.html

Ik heb voor dit artikel gekozen omdat ik bewust minder CO2 de lucht wil insturen. Omdat ik alle dagen zoveel kilometers naar mijn werk moet doen, zou ik het onverantwoord vinden om alle dagen alleen te rijden.
Dus carpoolen is goed voor het milieu en ik bespaar er bovenop nog veel geld mee uit.



->'De voedselproductie en de samenstelling van ons huidige voedselpakket trekken een zware wissel op het milieu en de natuur. Er zijn enorme verbeteringen mogelijk: een kwestie van andere eetgewoonten en productiemethoden. Het team Landbouw en Economie werkt aan de verduurzaming van zowel de voedselproductie als de voedselconsumptie. Met als belangrijkste speerpunt: vlees.

Wereldwijd is de biodiversiteit de afgelopen decennia met 40 procent afgenomen, onder andere door de kap van oerwoud voor de teelt van soja, een belangrijk ingrediënt voor veevoer. In Nederland is de biodiversiteit zelfs met 85 procent afgenomen. Dat komt deels door het enorme mestoverschot van 186 miljoen kilo fosfaat per jaar, waardoor het water vervuilt. Daarnaast bedreigt de ammoniakuitstoot uit de intensieve veehouderij 60 procent van de natuurgebieden in Nederland. Ook voor het klimaat is verduurzaming van de voedselproductie en het veranderen van ons menu van groot belang. De mondiale veehouderij draagt namelijk voor 12 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het verduurzamen van de vleesproductie kan daarom de milieu-impact enorm verkleinen. Maar nóg beter is het als consumenten minder vlees gaan eten.
Focus op vlees
Vlees is het speerpunt van het team Landbouw en Economie. Enkele feiten:

• Nederlanders eten gemiddeld 45 kilo vlees per persoon per jaar. En elk jaar stijgt de wereldwijde consumptie van vlees sneller.

• De productie van iedere kilo rundvlees vergt 7 kiloplantaardig veevoer, 15.000 liter water en 50 tot 70 m2  landbouwgrond.

• De vleesproductie neemt 80 procent van de wereldwijde landbouwgrond in beslag en levert slechts 15 procent van onze calorieën op.

• Elk jaar verdwijnt 3 miljoen hectare aan tropisch regenwoud om plaats te maken voor vleesproductie. Dat is bijna even groot als Nederland.

• Daarnaast is voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt, evenveel water nodig als 13 maal het jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens samen.

• Als alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto's schelen.
• Minder vlees eten is beter voor de gezondheid en voor het dierenwelzijn.d voor het milieu en ik bespaar er bovenop nog veel geld mee uit.'


Volgens dit artikel zie je nog eens héél goed wat de gevolgen wel zijn van een te grote inname van vlees bij de bevolking. Eigenlijk is het gewoonweg schokkend. Ook al ben ik een grote vleesliefhebber, ik zal voortaan toch mijn best doen om minder vlees te eten en het is bovendien nog eens goed voor mijn gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten